Technische productinformatie
Inhoud:
1. GEBRUIKSVOORSCHRIFT VORMSTABIELE CONTACTLENZEN
2. GEBRUIKSVOORSCHRIFT ZACHTE CONTACTLENZEN (NIET VOLLEDIG)
3. GLAZEN IN LATEN ZETTEN (niet gereed)
4.
5.
___________________________________________________________________________________
1.
GEBRUIKSVOORSCHRIFT VORMSTABIELE CONTACTLENZEN
(VERSIE: dagelijks combinatievloeistof reinigen/bewaren/inzetten + 1x per week renigingsvloestof)
Uw type lens: Alle belangrijke lensgegevens staan op uw nota.
De contactlenzen.
U draagt nu vormstabiele contactlenzen. Dit is een verzamelnaam voor de huidige generatie moderne “harde” lenzen.
Ouderwetse harde, niet zuurstofdoorlaatbare lenzen, worden heden ten dage niet meer aangepast omdat zij de stofwisseling van het hoornvlies te veel belasten (juist het hoornvlies moet veel zuurstof uit de buitenlucht halen).
Daarom zijn uw lenzen gasdoorlaatbaar. Zuurstof kan nu door de contactlens naar uw hoornvlies worden getransporteerd en kooldioxide (koolzuurgas) kan het hoornvlies, door de contactlens heen, weer afstaan aan de buitenlucht.
Een voorwaarde hierbij is dat de contactlens op uw hoornvlies heen en weer beweegt bij iedere knipperslag. Hiermee “schept” de contactlens bovendien een verse hoeveelheid traanvocht op. Ook in dit traanvocht zit zuurstof.
Het hoornvlies wordt dus via twee wegen voorzien van zuurstof:
1. Door de contactlens heen.
2. Onder de contactlens door.
Het bewegen van de contactlenzen is het belangrijkste aspect bij het wennen aan deze lenzen. Als een lens stil zit dan voelt u deze nauwelijks. Dit lijkt dus goed, maar is eigenlijk verkeerd. De lens moet juist op en neer bewegen. U moet hier langzaam aan gaan wennen en de draagtijd met 2 à 3 uur per dag opvoeren. Uitgaande van 2 uur per dag kunt u deze lenzen binnen 7 dagen de gehele dag inhouden.
Het bewegen kan tevens kleine momenten van onscherpte veroorzaken. Binnen circa vier weken moet u hieraan gewend zijn.
De knipperslagfrequentie (normaal ca. 20x per minuut) zal in het begin licht verstoord zijn. Dit is logisch want elke keer als u knippert dan voelt u de lens. Als u niet knippert en een groot oog maakt bemerkt u de lenzen nauwelijks. Om voldoende beweging van de lens te garanderen is het de bedoeling dat u op den duur uw normale knipperslagfrequentie weer terug dient te krijgen.
Ook als u een ervaren contactlensdrager bent is het verstandig om bij een branderig gevoel in de ogen eens wat vaker te knipperen.
De onderhoudsvloeistoffen en het gebruik daarvan.
U gaat drie soorten vloeistof gebruiken:
1. Water.
2. Een reiniger.
3. Een bewaar- en inzet vloeistof.
1. Water gebruikt u om uw handen te wassen en om 1x per week de reiniger van uw lenzen af te spoelen.
Uw handen wassen kunt bij voorkeur doen met een goed desinfecterende zeep. Toen u nog geen contactlenzen droeg raakte u uw ogen praktisch nooit aan. Nu doet u dat minstens tweemaal per dag! Aan uw handen zitten altijd nuttige en helaas ook minder nuttige, zelfs schadelijke micro-organismen. Deze laatste kunnen voor een oogontsteking zorgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat oogontstekingen bij contactlensdragers in bijna 100 % van de gevallen te wijten zijn aan een gebrek aan hygiëne of verkeerd gebruik van het onderhoudssysteem.
Gebruik nooit water bij het inzetten, ook niet om ze even af te spoelen of om ze in te bewaren (zie 3.a. en 3.b.)
2. De reiniger bestaat uit een speciaal soort zeep, dat meestal een licht polijstmiddel bevat. In uw traanvocht zitten vetten, suikers en eiwitten. Deze substanties kunnen neerslaan op uw contactlenzen.
Bij de moderne onderhoudssystemen geeft 1x per week renigen het beste resultaat. Kiest u hiervoor een vaste dag in de week zodat er sprake is van regelmaat.
De zeep en het polijstmiddel (een soort ‘mini-Cif’ dus) zorgen voor schone lenzen als u de deze licht tussen handpalm en een vinger opwrijft. (I.v.m. een hogere kans op breken nooit tussen duim en wijsvinger!!)
Daarna dient u de lenzen met water af te spoelen. Dit kunt u het beste doen in een (ruime) dessertkom. Ook mag u dit onder de kraan doen, maar dan altijd de stop, of een korfje in de afvoer!!
Droogt u de lenzen daarna goed af met een (pluisvrije) tissue.
De lenzen worden hierna opgeborgen in het contactlensdoosje met de bewaar- en inzetvloeistof.
Reinigingsvloeistof mag niet in contact komen met het oog!
(Als dit toch gebeurt spoel dan ruim met water. Neem bij blijvende last contact op met uw optometrist. De vloeistof is echter zo gemaakt dat er geen grote schade aan het oog aangericht kan worden.)
3. De combinatievloeistof reinigen, bewaren en inzettten.
– Het dagelijks reinigen gaat op dezelfde wijze als hierboven bescheven staat, alleen gebruikt u nu de combinatievloeistof:
====> Spoelt u nu echte NIET af met water! De vloeistof moet om de lens blijven zitten. U kunt volstaan met een paardruppel op de lens in de handpalm. Deze handeling zorgt voor een lichte spoeling. Daarna pakt u de lens uit de handpalm en legt u deze in verse vloeistof in de contactlenshouder.
– Onder bewaren verstaan we:
a. Zo steriel mogelijk verpakken van de lenzen. De vloeistof werkt in het doosje gedurende 8 uur actief aan het deactiveren van micro-organismen die uw oog eventueel kunnen infecteren. Vergeet niet dat u tweemaal per dag uw ogen a.h.w. aanraakt, en dat u dat eerder nooit deed.(zie 1. Water).
b. Bevochtiging van de lenzen. Dit heeft te maken met de waterafstotende werking van het gasdoorlaatbare contactlensmateriaal. Denkt u daarbij maar aan een anti-aanbakpan met teflonlaag. Als u deze onder de kraan houdt dan loopt het water er in druppels vanaf. Een vette jus echter hecht zich al meer aan de teflonlaag dan water.
De bewaar- en inzetvloeistof (en ook uw traanvocht) mag u vergelijken met jus. Er ontstaat een mooie gladde laag over het lens oppervlak. Tevens werkt de inzetvloeistof als een soort brug tussen water (traanvocht) en het contactlensmateriaal.
Wordt de lens echter droog, of met water ingezet dan zal het traanvocht de contactlens afstoten en kunnen er droge plekken op de contactlens ontstaan.
Vooral op de droge plekken ontstaat een elektrostatische aantrekkingskracht tussen uw lens en de vetten, eiwitten en suikers in uw traanvocht en zullen er zich eerder afzettingen op het lensoppervlak vormen.
– Met inzetten wordt het volgende bedoeld:
Het inzetten van contactlenzen bestaat uit vier handelingen:
1. Haal de lenzen uit het doosje.
2. Bevochtig de lens (volledig, dus voor- en achterkant) in de handpalm met de bewaar- en inzetvloeistof.
3. Zet de lens in het oog.
Al deze handelingen zijn door bovenstaand verhaal eenvoudig te verklaren. Soms zult u van anderen horen dat men de lenzen afspoelt met water. Uit het verhaal van de bevochtiging kunt u opmaken dat u dan echter een slechte start maakt. Het water zorgt ervoor dat uw lenzen ‘droog slaan’.
Van belang is dat u de lens als het ware in een klein poeltje in uw handpalm laat zweven, zodat deze aan alle zijden bevochtigd wordt.
Draagregels voor gezond en verantwoord contactlensgebruik.
1. Wijk nooit af van het gebruiksvoorschrift en/of hetgeen u verteld is tijdens de inzet-instructie zonder overleg met de optometrist of contactlensspecialist.
2. Zorg dat u altijd (inzet)vloeistof bij u hebt. Dit voorkomt dat u moet gaan knoeien met water of speeksel.(ongezond!)
3. U schaft de contactlenzen aan inclusief een contactlens-service systeem. U kunt dan tegen een speciaal tarief nieuwe lenzen aanschaffen. Blijf dus niet doorlopen met beschadigde of versleten contactlenzen.
4. De lenzen dienen elk half jaar gecontroleerd te worden. Alleen als u dit daadwerkelijk doet kunnen wij borg staan voor een optimaal draag- en kijkcomfort.
5. Uitsluitend de voorgeschreven onderhoudsvloeistoffen mogen worden gebruikt. Het op eigen initiatief gebruiken van andere vloeistoffen kan vervelende gevolgen hebben.
_________________________________________________________________________________________________
2. GEBRUIKSVOORSCHRIFT ZACHTE SILCONEN HYDROGEL CONTACTLENZEN
(VERSIE: dagelijks combinatievloeistof reinigen/bewaren/inzetten )
Uw type lens: Alle belangrijke lensgegevens staan op uw nota.
Wat zijn siliconen hydrogel lenzen?.
U draagt nu zachte siliconen hydrogel contactlenzenlenzen. Dit is de verzamelnaam voor de modernste generatie zachte lenzen. Siliconen hydrogellenzen verschillen van de “ouderwetse” zachte lenzen voornamelijk door de ongeveer vijf maal hogere zuurstofdoorlaatbaarheid.
Oudere typen zachte lenzen laten zuurstof door bij de gratie van de hoeveelheid water die de lens op dat moment bevat. De vergelijking klopt niet helemaal, maar denk maar aan een soort spons. Gedurende de dag drogen de lenzen gedeeltelijk uit waardoor het hoornvlies minder zuurstof krijgt. Het gevolg is dat vele jaren dragen van deze lenzen gevolgen heeft voor de weefsels in en rond het hoornvlies. Vaatjes rond het hoorvlies, die zuurstofrijk bloed bevatten, hebben bijvoorbeeld de neiging het hoornvlies(cornea, het venster van het oog) in te groeien. Om dat we daar doorheen moeten kijken begrijpt u dat dit niet de bedoeling kan zijn. Voor optometristen is maximaal 2mm vaatingroei (corneale neovascularisatie) de norm. Wordt deze norm overschreden dan zal er een ander type lens aangepast moeten worden of moet men overstappen op het dragen van een bril.
Door de extreem hoge zuurstofdoorlaatbaarheid van siliconen hydrogel zal dit probleem veel minder snel voorkomen.. Deze lenzen laten zuurstof van zichzelf door en zijn minder afhankelijk van de hoeveelheid vocht die de lens bevat. Deze techniek bestond al meer dan twee decennia (o.a. vanuit de harde lens materialen) maar men kreeg het niet voor elkaar het oppervak waterminnend (hydrofiel) te krijgen. Siliconen zijn water afstotend (hydrofoob, net als bijvoorbeeld siliconen kit). Een waterminnend oppervlak is echter wel een vereiste want het oppervlak van ons hoornvlies en oogbindvlies (conjunctiva) bevinden zich in een waterige omgeving.
De laatste jaren heeft men technieken ontwikkeld die middels een oppervlakte behandeling en/of coating om de lenzen, deze toch waterminnend maken.. Als deze coating nu ook nog geholpen wordt door speciale contactlensvloeistoffen dan ontstaat en een mooie overbrugging zodat de lens zich goed gedraagt in het traanvocht op het hoorn- en bindvlies. De technische ontwikkeling op dit gebied gaat op dit moment razendsnel.
Het hoornvlies wordt dus via de contactlens voorzien van zuurstof.
WIJ ZIJN OP DIT MOMENT BEZIG MET HET VOLTOOIEN VAN DEZE BLADZIJDE.
OVER ENKELE DAGEN ZAL DEZE GEREED ZIJN.
Draagregels voor gezond en verantwoord contactlensgebruik.
1. Wijk nooit af van het gebruiksvoorschrift en/of hetgeen u verteld is tijdens de inzet-instructie zonder overleg met de optometrist of contactlensspecialist.
2. Zorg dat u altijd (inzet)vloeistof bij u hebt. Dit voorkomt dat u moet gaan knoeien met water of speeksel.(ongezond!)
3. U schaft de contactlenzen aan inclusief een contactlens-service systeem. U kunt dan tegen een speciaal tarief nieuwe lenzen aanschaffen. Blijf dus niet doorlopen met beschadigde of versleten contactlenzen.
4. De lenzen dienen elk half jaar gecontroleerd te worden. Alleen als u dit daadwerkelijk doet kunnen wij borg staan voor een optimaal draag- en kijkcomfort.
5. Uitsluitend de voorgeschreven onderhoudsvloeistoffen mogen worden gebruikt. Het op eigen initiatief gebruiken van andere vloeistoffen kan vervelende gevolgen hebben.